Hvorfor taber jeg håret?

Er du generet af hårtab? Du er ikke den eneste. 25% af befolkningen oplever hårtab fra 25 års alderen. Forskellige faktorer påvirker hår og hovedbund og kan være medvirkende til hårtab.

I mere end 35 år har vi behandlet 100.000 glade klienter, og hver eneste er unik. For at kunne give hver person en vellykket behandling, må vi først finde frem til hovedårsagen til klientens hårtab. Derfor er vores indledende forundersøgelse så afgørende for din behandlingsplan. Hvis vi ikke kender årsagen, kan vi ikke effektivt iværksætte den rigtige behandlingsmetode.

Der er mange mulige grunde til hårtab. På vores klinik kommer flest med enten telogen effluvium (TE), tyndt hår på hele hovedbunden eller androgenetisk alopeci, arveligt betinget hårtab, oftest i hårgrænsen eller på issen. Vore hårspecialister arbejder med klienter helt ned i teenagealderen og tyverne.

Hårklinikken inddeler hårtab i fire kategorier:

Types And Causes

Fysiologiske årsager til hårtab

Hårets sundhed hænger tæt sammen med din fysiske og følelsesmæssige tilstand. Der findes forskellige livsstilsbetingede og miljømæssige årsager, som spiller en rolle ved tyndt hår og hårtab:

  1. Ernæring/kost
  2. Stress
  3. Skader forårsaget af styling produkter, hårfarvning eller permanent.
  4. Hårekstensions
  5. Glattejern og hårtørrere

Kronisk stress er en anden hyppig årsag til telogen effluvium (TE), hvor hårsækkene går i dvale og afstøder hår i stedet for at fortsætte med at lade det vokse. Fejlernæring kan også forårsage TE, hvor håret bliver tyndt over hele hovedbunden, dog ikke altid regelmæssigt. Selv små forandringer kan i væsentlig grad forbedre dit hårs sundhed.

Hårtab som et symptom på sygdom

Hårtab kan være symptom på en underliggende sygdom. Autoimmune sygdomme kan få kroppen til at danne antistoffer mod håret. Denne afstødning indefra og ud kan resultere i pletskaldethed (alopecia areata) eller total skaldethed (alopecia totalis).

Andre sygdomme som for eksempel stofskiftesygdomme, sygdom i skjoldbruskkirtlen, spiseforstyrrelser, alkoholisme/stofmisbrug og andet skader organerne og forårsager ydre forandringer i hud, negle og hår. Hvis du oplever et betydeligt hårtab, kan det være tegn på en livsstils- eller helbredsmæssig tilstand, som der skal tages hånd om.

Hårtab som bivirkning til medicin

Brug af lægemidler er en hyppig årsag til hårtab. Kemoterapi som kræftbehandling er en af de medicinske årsager til hårtab. Mere almindelige lægemidler som for eksempel p-piller kan også have hårtab som bivirkning.

Læs altid indlægssedler og etiketter og tal med din læge/apoteker, før du begynder medicinsk behandling, eller hvis du bemærker foruroligende forandringer under behandlingen.

Arveligt betinget hårtab

Den mest almindelige grund til hårtab er genetisk. Arveligt betinget hårtab omtales normalt som mandligt mønster for hårtab, kvindeligt mønster for hårtab, eller androgenetisk alopeci. Disse typer af hårtab er næsten lige så almindelige for kvinder som for mænd, men mønstrene for hårtab kan fremstå forskelligt. Arveligt betinget hårtab omfatter:

1. Let androgenetisk alopeci

I takt med, at en person bliver ældre, kan nogle af hårsækkene “skrumpe”. Når hårsækkene skrumper, falder kvaliteten af hårstråene. For denne type hårtab er der god sandsynlighed for at få håret til at vokse igen. Du kan have tilstrækkeligt med sunde hårsække til at få gavn af en individuelt tilpasset kur med Hårklinikkens behandling til genvækst af hår.

2. Svær androgenetisk alopeci

Dette er et alvorligere stadie af arveligt betinget hårtab. I det fremskredne stadie skrumper hårsækkene så betragteligt, at de ikke længere er i stand til at varetage hårvæksten. Svær androgenetisk alopeci ses meget ofte hos mænd. Faktisk vil de fleste mænd opleve svært arveligt betinget hårtab på et eller andet tidspunkt i deres liv.
I de alvorligste tilfælde af svær androgenetisk alopeci er store dele af hovedbunden ramt af skrumpede hårsække. Mange mænd taber alt eller det meste af håret på issen, men bevarer alt håret i siderne (sommetider benævnt som en ”munkekrans”). Dette mønster er typisk for klassisk fremskreden androgenetisk alopeci hos mænd.

Kontakt Hårklinikken for at få tid til en konsultation eller få svar på dine spørgsmål.

0
Connecting
Please wait...
Send a message

Sorry, we aren't online at the moment. Leave a message.

Your name
* Email
* Describe your issue
Login now

Need more help? Save time by starting your support request online.

Your name
* Email
* Describe your issue
We're online!
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

How do you rate our support?